Lauluvarpunen

Lauluvarpunen

Biografia

Marjuska Pasi Vahanen 1Marjuska ”Lauluvarpunen” Santala on laulanut aina.

”Mikä sinusta tulee isona?” kysyi neuvolan lääkäri 4-vuotiaalta Lauluvarpusen alulta. Tyttö katsoi hetken lääkäriä hölmistyneesti ja vastasi: ”Tietenkin laulava lääkäri!”

Lääkäriä minusta ei tullut, mutta laulua ja musiikkia en vaihtaisi mihinkään, ne ovat osa minua.

Lapsuudessa imin vaikutteita vahvasti kansantanssi- ja musiikkimaailmasta. Laulu pysyi aina päällimmäisenä, vaikka instrumenttiopinnot aloitin Hämeenlinnan musiikkiopistossa viululla ja pianolla, ja olin musiikkiluokalla. Viulu vaihtui sittemmin oboeen ja pianon rinnalle lukion jälkeen tuli uusi aluevaltaus kirkkourut kirkkomusiikkiopintojen myötä. Klassinen laulumaailma alkoi kiinnostaa myös: Mitä kaikkea tästä oman kehon instrumentista voisikaan löytyä?

Valmistuin kansantanssinopettajaksi Varalan urheiluopistosta lukio- ja musiikkiopisto-opintojen ohessa. Kansantanssitunteja olin seurannut jo babysitteristä äitini mukana, ja sekä isosiskoni että kaksi veljistäni harrasti myös kansantanssia. Kiersin jo alakouluikäisenä laulamassa tanssiryhmän mukana sekä kotimaassa että ulkomailla. Nykyisin myös uusi innostava suomalaisesta tanssiperinteestä ponnistava tanssiliikuntalaji FolkJam© kulkee mukanani,  pidän pyydettäessä jamituokioita kaiken ikäisille. 

Kun Sibelius-Akatemian ovet aukenivat, musiikkikasvatus oli luonteva valinta, sillä halusin myös opettaa ja jakaa laulun, musiikin ja tanssin monitahoista maailmaa. Solistiset lauluopinnot painottuivat klassiseen musiikkiin, mutta kevyt- ja kansanmusiikki kulkivat vahvasti rinnalla. Koin, että kaikki musiikki tuki toinen toistaan, antoi ymmärrystä ja perspektiiviä, enkä halunnut kadottaa niistä mitään.

Sibelius-Akatemiasta valmistuin musiikin maisteriksi pääaineina laulu, musiikkikasvatus ja laulupedagogiikka. Rytmimusiikin puolella halusin kartuttaa tieto-taitojani edelleen, saadakseni lisää näkökulmia niin opettamiseen kuin omaan tekemiseeni, joten olen opiskellut työn ohessa jälleen! 

Olen saanut työskennellä, niin lavalla kuin lavan ulkopuolella, erilaisten konserttien lisäksi musikaali- ja musiikkiteatteriprojekteissa, mukana yksi barokkioopperaroolikin. Naispääroolin lauloin Lasse Heikkilän musikaaliin Simon Kyreneläinen pääsiäisenä 2015 ja 2018, teoksen ohjasi Hannele Martikainen ja 2018 Jouni Laine. Tällaisissa projekteissa pääsen yhdistämään kaikki intohimoni: laulun, musiikin ja kehonkielen sekä tanssin yhteen kietoutuneen kudoksen. 
Alvettulan paljon kokenut vanha silta täytti 100 vuotta vuonna 2016. Tapahtumaan työstin yhdessä teatteri-ilmaisuohjaaja Kaisa Pohjolan kanssa ”Sillan tarina” -nimisen, tanssia ja musiikkia sisältävän, draamallisen tilausteoksen.

Omasta kynästä pöytälaatikkoon ilmestyi lauluja jo teinityttönä. Vuonna 2014 sain ison, mielenkiintoisen, tehtävän täytettäväkseni, kun Hauhon kesäteatteri ja teatteriohjaaja Anneli Heino pyysivät säveltämään laulut ja musiikit vahvaan klassikkonäytelmään, Minna Canthin Anna Liisaan. Pöytälaatikkolauluista tuli julkisia, kun 12 laulua Eila Kivikk’ahon teksteihin saivat siivet näyttämöllä. 
Laulut ja musiikki saivat paremman kritiikin ja vastaanoton kuin olisin ikinä uskonut (linkki Aamulehden arvosteluun: Aamulehti_arvostelu). Uusi ovi aukesi, ja tuo lauluntekijän taival tuntuu olevan vieläkin alussa, koska haluan löytää itsestäni uutta koko ajan. Muutamia lauluja on tullut tehdyksi ja sovitetuksi pyydettäessäkin, ja Varhaisiän musiikinopettajat ry:n julkaisemaan ”Piisejä pirpanoille” -laulukirjaan valittiin kilpailun kautta myös yksi säveltämäni ja sanoittamani lastenlaulu.

Lauluja tulee lisää, projekteja on pöytälaatikossa, mutta niiden loppuunsaattaminen vaatii aina aikaa - keikat ja opetustyöt sekä musiikkiprojektit, limittäin sen mukaan, mitä vastaan tulee. Yksi suuri unelma toteutui, kun Marjuska Santala Quartetin debyyttialbumi "Tahtoisin" julkaistiin toukokuussa 2018. Vuosien työstä on nyt siis pala ikuistettuna live-henkiselle äänitteelle - siitä valtava kiitos upeille muusikoille Markus Ketolalle, Tommi Varjolalle, Keijo Hakalalle ja Puppe Strandbergille. 
Nyt on seuraavakin askel otettu, kesällä 2022 toinen vastaava albumillinen omaa musiikkia on nähnyt päivänvalon: Marjuska Santala Quartetin II albumi "Kädet"

Olen kirjaimellisesti musiikin ja laulun sekatyöläinen. Opetan tällä hetkellä Musiikkiteatteri Spektrissä ja Vanajaveden opistossa Hämeenlinnassa, Riihimäen opistossa sekä Hämeenlinnan Kansantanssinuorissa laulua, musiikin perusteita, pianon alkeita, kansantanssia ja FolkJamia sekä johdan lauluryhmää ja pidän äänen- ja kehonkäytön kursseja. Olen myös perustajajäsen ja toimin hallituksessa 2021 perustetussa Musiikkiteatteri Spektrissä. Sibelius-opistossa toimin 2017-2018 vs. apulaisrehtorina tuntiopettajatyöni lisäksi. Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset ry:ssä (HSTA, hallituksen jäsen 2015-2018) olin mukana syksyllä 2016 tanssijana sekä laulajana tanssiteosprojektissa KÄYNTIKORTTI, jonka koreografina olivat Hanna Brotherus ja me teoksen tanssijat. 

Teen mielelläni pieniä ja vähän suurempiakin musiikin alan projekteja – tartun uusiin haasteisiin innolla ja tunnollisesti!
I can work in English too – please do not hesitate to contact and ask!


JUTTUARKISTO /ARVOSTELUT 

Kaupunkiuutiset, Avolavaklubi 2022: Tuttua soundia entistä rouheampana

Haastattelu Hämeen Sanomat 2022: Esiintymisistä voimaa

Anna Liisa –musiikkinäytelmä: 
Aamulehti_arvostelu  
http://teatterikarpanen.blogspot.fi/2014/06/anna-liisa-hauhon-kesateatteri.html


Härkätien Kamarimuusikot ja Aulanko soi! 
AulankoSoi2017
http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/313797-aulanko-soi-tarjoaa-laulua-soittoa-tanssia-ja-sirkushuveja

Tulikärpäset -musiikkitarina:
http://www.tampere-talo.fi/ohjelmistossa/Iloirti


YHTEISTYÖKUMPPANEITA 

Tommi Varjola 
http://tommivarjola.com/ 

Tuomas Nikkanen
http://viihdemoguli.fi/laulelmat-a-cappella-klassinen/265-pianotaiteilija-tuomas-nikkanen

Pasi Vähänen Photography
http://www.facebook.com/pasivahanenphotography  

My Instrument
http://www.facebook.com/MyInstrument4U 

Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset ry
https://www.youtube.com/watch?v=yKEvhoVN184

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri
http://www.kaupunkiuutiset.com/uutiset/272858-lastenkonsertti-viisarilla
http://www.hameensanomat.fi/uutiset/meno-paalla/248609-tanaan-wanhan-ajan-lastenlauluja 


Tanssiorkesteri Misterio
https://orkesterimisterio.wordpress.com/